Wat is Yang (Vinyasa / Flow) Yoga?

Yogaschool RoxZEN is een yin-yang studio, gebaseerd op de taoïstische Yin en Yang principles. Je kunt zowel yang lessen volgen, als yin. Er staat ook een les op het rooster waarbij  deze twee worden gecombineerd.

Yang staat o.a. voor voor kracht, dynamiek, zichtbaarheid, repetitie en warmte. Dit uit zich op de yogamat in een actieve en uitdagende les. Yin daarentegen kenmerkt zich o.a. in zachtheid, stilte, statischere houdingen en kou. Dit uit zich op de yogamat is een rustige en intieme les waarin we veelal zittende en liggende houdingen langere tijd aanhouden.

Yang Yoga is een actieve vorm van yoga waarbij krachtige houdingen worden aangenomen. Yang kenmerkt zich door kracht, dynamiek en repetitie.  Waar een yinpractice zich richt op de diepere lagen van het lichaam zoals bindweefsel, pezen, gewrichten en kraakbeen richt Yang richt zich juist op zichtbaarheid, de bovenliggende lagen van het lichaam, voornamelijk spieren. Ook al train jij je spieren regelmatig, dan nog kan Yang yoga een enorme fysieke uitdaging zijn omdat je het lichaam en geest op een hele andere manier uitdaagt dan je gewend bent.

Flow Yoga of Vinyasa yoga is Yang. Flow Yoga is een dynamische en krachtige vorm van yoga waarbij verschillende houdingen in vloeiende bewegingen aan elkaar worden verbonden op het ritme van je gecontroleerde ademhaling. Wanneer je beweging samenkomt met het ritme van je adem, ontstaat de flow.

Deze flow zou er voor kunnen zorgen dat je geconcentreerd bent en bewuster wordt van je lichaam en gedachten.  Meditatie of mindfulness in beweging.

Je zou kunnen zeggen dat ik je op de yogamat fysiek uitdaag om gecontroleerd te blijven ademen wanneer het moeilijk wordt, zodat je dit ook in je dagelijks leven doen.

Tijdens een Flow les worden grenzen op een intensieve maar bewuste manier opgezocht en misschien wel verruimd.