Wat is Yin Yoga?

Yogaschool RoxZEN is een yin-yang studio, gebaseerd op de taoïstische Yin en Yang principles. Je kunt zowel yang lessen volgen, als yin. Er staat ook een les op het rooster waarbij  deze twee worden gecombineerd. We starten actief (yang) om daarna ontspannen (yin) af te sluiten.

Yin kenmerkt zich o.a. in zachtheid, stilte, statische houdingen en kou. Dit uit zich op de yogamat is een rustige en intieme les.  Yang daarentegen staat o.a. voor kracht, dynamiek, zichtbaarheid, repetitie en warmte. Dit uit zich op de yogamat in een dynamische les waarbij we de krachtige houdingen aannemen en ons vooral richten op spieren

Yin Yoga is een statische en rustige vorm van yoga waarbij verschillende houdingen, voornamelijk zittend en liggend, voor langere tijd worden aangenomen. Waar Yang staat voor kracht, dynamiek en repetitie kenmerkt Yin zich in ontspanning, stilte en rust. Waar yang zich richt op zichtbaarheid en de bovenliggende lagen van het lichaam (voornamelijk spieren) richt een Yinpractice zich juist op de diepere lagen zoals bindweefsel, pezen, gewrichten en kraakbeen. Een yin-practice is zacht en intiem wat niet betekent dat het gemakkelijk of relaxed is. Juist in een wereld die yang is, kan een yinpractice zowel fysiek maar zeker ook mentaal, enorm confronterend zijn.

Je zou kunnen zeggen dat ik je tijdens een yin les fysiek maar zeker ook mentaal uitdaag om tijd en aandacht voor jezelf te nemen. Wat gebeurt er met je wanneer er geen afleiding is? Hoe reageer je wanneer je stil bent en helemaal op jezelf aangewezen?

Tijdens een Yin les worden grenzen op een uitdagende maar bewuste manier opgezocht en misschien wel verruimd.